Descàrrega app Montserrat Info
Portal de transparència

Visita'ns

 • FESTES

  FestesLes festes en el municipi comencen a mitjan juliol, amb un Festival de Bandes que organitza la nostra Societat Instructiva Unió Musical. Ja en la segona quinzena del mes de juliol, es realitza la Setmana Internacional de Música de Cambra en el marc incomparable de la plaça de l'Església, de la qual ja es porten XXXIII edicions. Aquesta setmana cultural de música es complementa amb la realització de cursos de perfeccionament musical d'instruments com la trompeta, violí, trompa, flauta i clarinet, amb professors de gran renom.

  Les festes patronals en honor a Ntra. Sra. de l'Assumpció i a sant Roc se celebren els dies 15 i 16 d'agost, amb els actes habituals: processons, cavalcades, balls i concerts.

  També són de destacar les cordades i els castells de focs artificials, actes en què s'uneix el foc i la festa, i en els que els joves festers posen un gran interés.

  Els més menuts també poden gaudir de la festa amb actes organitzats per a ells com balls de disfresses, parcs infantils, cordades infantils, etc.

  Per a mitjan d'agost i a continuació de les festes patronals, té lloc la Fira Taurina amb la instal·lació d'una plaça de bous portàtil en què es realitzen corregudes de jònecs, concursos, desafiaments entre ramaders, espectacles..., i com no, la Prova i Entrada, que és un dels actes més característics d'aquesta fira taurina i consisteix en la solta de bous i vaques pels carrers del poble.

  No acaben ací les festes al poble. Al mes de març i una setmana després de Sant Josep, tenim les falles de Montserrat. En aquests dies de festa els fallers fan partícips a tot el poble i als visitants en els actes que es realitzen (despertades, cavalcades, xocolatades amb bunyols, balls, etc.).

  En la festivitat de l'1 de maig, s'organitza el dia de les paelles, en el qual tots els veïns i visitants assisteixen a un menjar de paelles que organitza l'Ajuntament.

  L'Església catòlica té una molt bona consideració en aquest poble, i normalment se celebren tots els actes religiosos que calga celebrar; cavalcada de reis, processó del Corpus, processó de la Mare de Déu dels Desemparats, processó del Cor de Jesús, festivitat de Sant Antoni...

  Les festivitats religioses també formen part de les festes tradicionals actuals, i al llarg de l'any hi ha moltes celebracions d'aquest tipus, com la cavalcada de reis, la processó de corpus, la de la Mare de Déu dels Desemprats, la processó del Cor de Jesús, la festivitat de Sant Antoni, i un llarg etcètera.

  Com es pot comprovar, la festa forma part de la nostra idiosincràsia, i es pot trobar una festivitat per a cada gust.
   
 • MENJAR I BEURE

  Quant a la gastronomia, aquest poble compta amb dos productes especialment típics, com són la mistela i la mona de Pasqua.

  El vi de licor moscatell o mistela s'obté de la simple mescla de most fresc de raïm moscatell (les vinyes del qual han sigut idònies en aquest terme) i 15 graus d'alcohol. Aquesta mistela s'elabora a la cooperativa local, i en gran mesura s'exporta el most de moscatell a altres llocs de la geografia nacional per a l'elaboració d'aquest producte. Mistela Nova és la marca comercial que la cooperativa ha posat al seu producte.Gastronomia

  La mona de Pasqua (bescuit, ou i merenga) consisteix en un bescuit amb un ou dur roig al mig, i va decorada amb merenga, tres rosetes de merenga rosa i dos rosetes verdes. Hi ha notícies que al segle XIX ja es feien aquestes mones de Pasqua.


  Un altre producte també típic d'ací és la botifarra d'arròs, que poden adquirir en qualsevol carnisseria de les moltes que hi ha en aquesta localitat.
 • PASSEIG PEL POBLE

  PobleSi fem un breu recorregut pel poble, podem trobar alguns edificis d'interés, com l'Església Parroquial Ntra. Sra. de l'Assumpció, construïda el 1637, d'estil herrerià. Consta d'una nau amb onze capelles, en una de les quals es troba una talla de la Mare de Déu de Montserrat que va ser portada en processó el 1967 des del monestir català, i d'un campanar de tres cossos.

  Continuant amb el passeig, podem destacar alguns carrers estrets, de fisonomia morisca, com per exemple el carrer del Pintor José Ribera, conegut antigament com el carrer del Fossar perquè durant els primers anys d'existència de la vila el lloc de soterrar estava allí, junt a l'església. I d'altres com el carrer Mitja Galta, el de la Troneta, etc. Arribarem per aquest trajecte a l'Antic Pòsit Agrícola (edifici de 1792), actualment està reformat i és allí on s'ubica l'arxiu municipal. En la façana s'observa el rètol realitzat en ceràmica valenciana, en el qual apareix ressenyada la llegenda Escoles de xiquets i xiquetes 1929, i un escut monàrquic de l'època, el timbre del qual ha sigut danyat en els temps de la Segona República i ha quedat així per al record.

  Un altre edifici que podem trobar en el carrer Bon Aire, són les antigues escoles (1889), que fins fa poc allotjaven l'escola infantil i l'escola d'adults. El que era l'esplai escolar ha sigut habilitat com a parc públic.

  No podem deixar de visitar el barri de l'Era Alta, en la part més alta del nucli urbà, des d'allí es disposa d'una millor vista per a observar la part est del poble, prop d'allí trobem un altre parc públic.

  PaissatgeEixint ja del nucli urbà, destaca la serra del Castellet, plec de calcàries dolomites del triàsic, la cima de la qual està singularment erosionada, probablement origen del nom del poble. Es troben allí ruïnes d'un castell àrab, així com diverses coves.

  També en els voltants del poble i junt al poliesportiu municipal, trobem la font del Pantà, lloc d'esplai, entre arbres sicòmors i xops. El seu nom es deu a l'existència d'una presa del segle XVII que encara es conserva. És el lloc que per tradició els veïns trien per a berenar la mona en els dies de Pasqua.

  Un poc més al sud destaca el castell d'Alcalà, format per uns vestigis de muralles, torres i un aljub d'un castell musulmà de l'època de les taifes. És aquest mateix castell el que dóna nom a la subcomarca Vall dels Alcalans.

  Prop d'allí trobem la cova Fumada, en un paisatge, els Estrets, de singular bellesa, on el riu Magre estanca i es poden observar agrons i altres aus que fan allí escala en la seua migració. La cova Fumada ja servia de límit entre els termes de Llombai i Montserrat des del segle XIV. Si s'observa detingudament aquesta cova i la muntanya on s'ubica, des de la carretera dels estrets, alguns diuen que té una semblança de drac i aleshores sorgeix la faula i la llegenda.

  En el terreny de l'arqueologia, podem trobar un jaciment de l'edat del Bronze en el Castellet (investigat pel SIP el 1972) i a les Coves. També hi ha restes de viles rústiques romanes en els Xarcons i la muntanyeta del Rajolar.

  També per a aquelles persones a qui els agrada conéixer els fòssils, poden acostar-se als alts que hi ha entre la font de Birlongo i la Soroixa, on s'hi troben gran quantitat d'ells, prop de la muntanya coneguda com el Puntal, en els contraforts de la serra Falaguera.

  A més, i per als amants de la naturalesa, hi ha una microreserva a les Coves i dos sendes homologades, el PR 272 i el SL 48.
   

Imprimeix Correu-e

banner imatges futur

Logo FSE

PROGRAMES D'OCUPACIÓ

logo sempre teua

 •   Ací Estem

    Plaça Esglesia n1
    Montserrat 46192 (València)

    962 988 000
    962 998 058

    Segueix-nos

 •   Contacta

 •   Contacta

 •   Segueix-nos

    Ací Estem

    Plaça Esglesia n1
    Montserrat 46192 (València)

    962 988 000
    962 998 058

Datos de mapasDatos de mapas ©2015 Google
Datos de mapas
Datos de mapas ©2015 Google
Datos de mapas ©2015 Google